A cirkuszról

Kulisszák

A cirkuszművészet hívei tudják mennyi munka, milyen technikai felkészültség, mekkora koncentráció és mennyi gondosság szükségeltetik ahhoz, hogy a Tisztelt Néző lenyűgöző élményben részesüljön. Nézzenek körül sátrunk táján és győződjenek meg arról, hogy a Magyar Nemzeti Cirkusz a kulisszák mögötti körülmények tekintetében is méltó egyedülálló rangjára.

A Magyar Nemzeti Cirkusz társulata 70 főből áll. A cirkusz sátra 1500 fő befogadására elegendő. Felépítése átlagos másfél napot vesz igénybe. Lebontása körülbelül 6 óra alatt végezhető el. Az időjárástól függően a nézőtér több oldalról, egyenletesen fűthető.

Társulatunk egy igazi utazó város! A cirkusz járművei sorba állítva 1 km hosszú szerelvényt alkotnak, így komoly logisztika szükséges a rendszeres utazáshoz, útvonal engedélyekhez. Utazó városunk saját víz- és áram hálózattal, villanyteleppel rendelkezik. Kis városunk lakóinak öltözőt, fürdőszobát és szállási lehetőséget egyaránt biztosítunk, melyek az idő előrehaladtával egyre felszereltebbek, modernebbek.

A cirkusz szerves része a minden este élőben játszó zenekar, ami biztosítja a hamisítatlan cirkuszi hangulatot. Modern fény- és hangtechnikával rendelkezünk.

2019-ben vehettük át az Európai Parlamentben a Big Top Label Díjat, amivel Európa legjobb cirkuszai közé kerültünk be. A bizottság tagjai a minőségi állattartást, a kötelezően betartandó szabályokat, a nézők kényelmét szolgáló berendezéseket (nézőtér, mosdó) vette elsősorban figyelembe, illetve a műsort. Magyarországon egyedül a Magyar Nemzeti Cirkusz rendelkezik ilyen minősítéssel.

A Richter család története

A németországi Brandenburgi kapunál felállított Richter Cirkuszról szóló első feljegyzések 1821 óta olvashatók.

A híres RENZ CIRKUSZ igazgatójának leánya, CAROLA és a RICHTER CIRKUSZ családtagja, RICHTER JÓZSEF 1972-ben házasságot kötött. Cirkuszi generációs hagyományt teremtve, elismert szakmai tekintélyt és világsikereket vívtak ki az öt világrészt felölelő vendégszerepléseik során. Világhírű lovas akrobata produkciójukkal és egyedülálló elefánt akrobata számukkal a Richter család tagjai visszavonhatatlanul belevésték a minőséget jelentő családnevet a cirkusztörténelem könyvébe.

A házasságból két fiú, Flórián és Jocika született, akik folyamatos hazai és külföldi szerepléseikkel tovább éltetik a tradíciót a cirkusz világában.

1995-ben a budapesti Hősök terén tartott premierrel, Richter József igazgató vezetésével létrehozták és elindították a MAGYAR NEMZETI CIRKUSZ utazó sátorcirkuszát. A Magyar Nemzeti Cirkusz alapítása óta hazánk legnagyobb és legszínvonalasabb utazó cirkusza, amely minden évben új műsorral járja az ország nagyvárosait.

Richter József 2012-ben átadta az igazgatói szerepkört fiának, ifj. Richter Józsefnek, aki ezáltal a világ legfiatalabb cirkuszigazgatójának mondható. Richter József, a Nemzeti Cirkusz alapítója karrierjét a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójaként építette tovább 2015 decemberéig, majd visszatért a Magyar Nemzeti Cirkuszba.

2017. március 15.-én Áder János Köztársasági elnök a Parlament Kupolatermében id. Richter Józsefet Kossuth díjjal tüntette ki. Magyarország legrangosabb művészeti elismerését cirkuszművész még soha nem vehette át. Jelenleg is ő az egyetlen. A Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, érdemes művész részére a magyar cirkuszművészet hagyományainak továbbélését és nemzetközi rangra emelését szolgáló, kimagasló színvonalú artistaművészi pályája, illetve világszerte sikeres produkciók sorát felvonultató társulatvezetői munkája elismeréseként tüntették ki.

Elismerések:

1974-ben az első Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválról a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, Richter József és felesége, Carola Renz Ezüstbohóc-nagydíjjal tértek haza.

Szülei sikerei után 30 évvel, Richter Flórián és felesége, Edith a 28. Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválon egy kétszemélyes lovas akrobata produkcióval újabb Ezüstbohóc-nagydíjat nyert, így járult hozzá a család és a magyar cirkuszművészet sikereihez.

2008-ban a cirkuszművészet történetének első magyar Aranybohóc-nagydíját nyerte el a 32. Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválon Richter Flórián, a Magyar Nemzeti Cirkusz lovas akrobatája, lóidomárja és tíztagú zsokécsoportja. Az artistáknak az Arany Bohóc-díj olyan, mint a színészeknek az Oscar. Flóriánék díja két okból is különleges: lovas akrobata számban még soha nem született arany, másrészt egyetlen fellépő sem kapott még ilyen rövid időn belül ezüst és arany minősítést egyaránt. Flórián tíztagú zsoké csoportjának és tíz lovának produkciója lenyűgözte a cirkuszfesztivál résztvevőit. A gálaműsor fináléjában négyezer ember állva ünnepelte az akrobatacsoportot.

2014-ben, a X. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ifj. Richter József és zsoké csoportja nyerte el az arany díjat. A Budapesti Cirkuszfesztivál 1996 óta íródó történetében még soha nem volt példa arra, hogy magyar artista vehesse át az arany díjat: ifj. Richter József és lovas akrobata csoportja győzelmével beírta magát a cirkusztörténelembe.

A világ második legrangosabb cirkuszfesztiválján a zsűri a szakmai tudást, a koreográfiát, a látványt pontozta, de a Richter csoport kiemelkedő sikerét az is magyarázza, hogy olyan rendkívüli trükköket is bemutattak lóháton, amelyeket senki más nem tud a világon. A hazai közönség is meghálálta a magyar virtust: 1400 ember állva tapsolta vissza újra és újra a magyar fiatalokat.

2015-ben nagyon erős mezőny szerepelt a franciaországi „Festival Internetional du Cirque de Massy”, azaz a Massy-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ahol ifj. Richter József és csapata EZÜST díjat vehetett át. A produkció egyedülálló elemeinek megvalósítását a különleges kókuszszőnyeg talaj nehezítette, de ennek ellenére mind a közönséget, mind a zsűrit elkápráztatta a csoport, akik méltán büszkék az elért eredményre.

A 2015-ös év sikerei tovább folytatódtak, ugyanis novemberben a "14. Festival international du cirque Röhne-Alpes Grenoble" zsűri nagydíját nyerte el a csapat Voiron-ban.

Ezt követően Merrylu Casselly és ifj. Richter József Németországban, Stuttgartban vendégszerepelt. A világ legnagyobb karácsonyi cirkuszában a téli hónapok idején a világ legjobb artistái lépnek fel. Közös pas de deux produkciójukat (avagy balett lóháton) mutatták be, melyet több mint 70 alkalommal adtak elő.

A produkció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint Hank Van Der Meijdennek, a cirkusz igazgatójának szavai, miszerint 45 éves pályafutása során nem látott még ehhez hasonló produkciót. Kijelentette: jelenleg ez a világ legjobb pas de deux produkciója.

A cirkuszművészek Oscar-díját vehette át 2018. januárjában Ifj. Richter József és csapata Monacoban. Az Arany Bohóc-díj mellett a Richter csoport 3 Különdíjat és a Közönség díjat is hazahozta. A szakmai zsűri elmondása szerint ennyire magas színvonalú állatszámot és akrobata produkciót még nem látott. A világ legrangosabb cirkuszi rendezvényének fődíját Magyarországon eddig egyedül a Richter család birtokolja. A fesztivál történelmében a Richter Családnak 2 Ezüst-, és 2 Arany díj van feljegyezve. 1974 óta más magyar artistának ilyen kiemelkedő teljesítményt még nem sikerült elérnie. Idén az Arany díjat II. Albert monacoi herceg és Stéphanie monaco hercegnője adták át a magyar fiataloknak.