Március 15. - Richter József az egyetlen magyar Kossuth díjas cirkuszművész

A Kossuth-díj nemcsak az én munkásságom, hanem az egész magyar cirkuszművészet elismerésének is tekinthető - mondta az MTI-nek Richter József cirkuszművész, akit szerdán a Parlamentben tüntettek ki az elismeréssel.


004.
 Felidézte, hogy munkássága egyik legkiemelkedőbb epizódja, hogy 1974-ben az első Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat  nyert, a feleségével közösen előadott lovasakrobata produkciójával. A díjat harminc évvel később, 2004-ben nagyobbik fia, Richter Flórián is elhozta,  akinek négy évvel később a fesztivál fődíját, "a cirkuszvilág Oscar-díjának" számító Arany Bohóc-díjat is sikerült megszereznie, első és eddig egyetlen  magyar cirkuszművészként.

 Felidézte, hogy a Richter család története 1821-ig vezethető vissza, azóta generációkon át a színvonalas és tradicionális cirkuszművészetet  képviselik.

 "Én 30 éven át 10 méteres magyar zászlóval, magyar csárdást táncoltam a vágtázó lovak hátán, és a világ legnagyobb színpadain mutattuk be az  azóta hungarikummá minősített lovasakrobata produkcióinkat. Többek közt New Yorkban, a Madison Square Gardenben egy hónapon át több mint  tízezer ember látta az előadásainkat" - emlékezett vissza. 

 A cirkuszművész elmondta, hogy pályája fontos állomása volt, amikor 1995-ben megalapította saját utazótársulatát a Magyar Nemzeti Cirkuszt,  amelynek húsz éven át volt az igazgatója. Ezt a posztot 2012-ben kisebbik fiának, ifjabb Richter Józsefnek adta át, amikor őt a Fővárosi Nagycirkusz  igazgatójának nevezték ki. A budapesti kőcirkuszt Richter József négy éven át vezette.

 A művész nagyon büszke rá, hogy családja is jelentős szerepet játszotta lovas akrobatika hungarikummá nyilvánításában, illetve arra, hogy fiai méltó  módon viszik tovább a Richter nevet és egyedülálló produkcióikkal és saját utazó társulataikkal világszerte öregbítik a magyar cirkuszművészet  hírnevét. Ifjabb Richter József - aki Magyarország egyetlen Arany Pierrot-díjas akrobata csoportjának a vezetője - a Magyar Nemzeti Cirkuszt,  nagyobbik fia pedig a Richter Flórián Cirkuszt igazgatja.

 Richter József jelenleg a Magyar Nemzeti Cirkusz ügyeit intézi, leginkább a szervezésben és a háttérmunkában vesz részt. "Én vérbeli cirkuszos  vagyok, tudom mi kell a közönségnek, szórakoztatni akarok" - fűzte hozzá. (MTI)