Ifj. Richter József felszólalása nagy sikert aratott az Európai Parlamentben

Tegnap sikeresen lezajlott a konferencia az Európai Parlamentben ahol ifj. Richter József felszólalása nagy sikert aratott és több kérdésben is egyet értett vele dr. Újhelyi István és Urs Pilz, a Monte-Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója.

3 alapja van a klasszikus cirkusz műsornak. A több évszázadra visszanyúló minőségi állatszámok, hagyományos humoros bohóc és az akrobata számok. Ez a három alkotja a klasszikus minőségi cirkuszműsor vázát! Ezek nélkül nem lehet cirkuszról beszélni! Egy műsornak 70-80%-át ezek a műsorszámok töltik ki. Természetesen a maradék 20%-ban lehet újítani, modern zenével, koreográfiákkal, látványelemekkel. Viszont igazi cirkuszi hangulatot csak a 3 főalap témával lehet a közönségnek nyújtani. Beszédében ifj. Richter József ezt is elmondta, hogy tudni kell különbséget tenni cirkusz és cirkusz között. Vannak kimagaslóan jó cirkuszok és sajnos sokkal inkább kevésbé jó cirkuszok. Erre a megoldás is megszületett: Egy független bíráló bizottság megalakulását kezdeményezték, ami minősítené a cirkuszokat és azok állattartását. Ahol jól tartják az állatokat, ott a bizotság támogatná, hogy hosszú jövője legyen ennek, ahol pedig rossz körülményt ítélnek meg azokat változtatásra szólítanák fel vagy megszüntetést indítványoznának.

Gratulálunk és köszönjük Dr. Újhelyi Istvánnak és stábjának a konferencia létrehozását. Nagyon jó kezdeményezés volt és nehéz szervezés állt e mögött.