RICHTER FLóRIÁN

Richter Flórián Stuttgartban született, 1977. november 18-án, hetedik generációs artistacsalád gyermekeként. Szülei Richter József és Richter Carola szintén artisták voltak. Elefánt és lovas akrobata produkcióikkal az egész világot bejárták. 

Az 1974–es Monte Carlo-i Cirkuszfesztiválon elnyerték az Ezüst-díjat. Richter József szakmai elismerésként Jászai Mari-díjat és az Aranykereszt Érdemrendet kapta, mint állami kitüntetést. 

Flórián kilencévesen kezdte artista-pályafutását, lovas akrobataként. Édesanyja ugyanis Japánban balesetet szenvedett, az ő helyére kellett belépnie a család zsoké produkciójába.

1998-ban feleségül vette Edith Folcot. Két gyermekük született, Kevin és Angelina.

2003-ban a Magyar Nemzeti Cirkusz lovas akrobatájaként Hortobágyi Károly-díjban részesült. 

2004-ben, szülei sikerei után 30 évvel, Richter Flórián és felesége, Edith egy kétszemélyes lovasakrobata-produkcióval újabb Ezüstbohóc-nagydíjat nyert, így járult hozzá a család és a magyar cirkuszművészet sikereihez.

2008-ban a cirkuszművészet történetének első magyar Aranybohóc-nagydíját nyerte el a 32. Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválon Richter Flórián, a Magyar Nemzeti Cirkusz lovasakrobatája, lóidomárja és tíztagú zsokécsoportja.

Eddig még soha nem született magyar győzelem Monte-Carlóban. Általában orosz vagy kínai artisták viszik el a pálmát. 

Az artistáknak az Arany Bohóc-díj olyan, mint a színészeknek az Oscar. Flóriánék díja két okból is különleges: lovas akrobata számban még soha nem született arany, másrészt egyetlen fellépő sem kapott még ilyen rövid időn belül ezüst és arany minősítést egyaránt. Richter József, a művész édesapja elmondása szerint Flórián tíztagú zsokécsoportjának és 10 lovának produkciója lenyűgözte a cirkuszfesztivál résztvevőit. A gálaműsor fináléjában négyezer ember állva ünnepelte az akrobatacsoportot. 

Flórián évek óta készült a megmérettetésre, amire csak meghívásos alapon lehetett bekerülni. A produkcióhoz a lovak és az artisták mellett saját vonósnégyest is vitt magával. A programban biztosítókötél nélkül dolgoztak az akrobaták, akik többek közt vágtázó lóról induló szaltókat, flikk-flakkot, több lóról induló ugrásokat, dobásokat mutattak be.

2009-ben megalapította saját lovas műsorát, a Horse Evolution Show-t, mellyel 2012-ben és 2013-ban országjáró turnéra indult. 

2012-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésében részesítették.

Jelenleg a Richter Flórián Cirkusz igazgatója.